Pasaport Protokol Belgesi, Türk vatandaşlarının bugüne kadar aldığı, kullandığı tüm pasaportların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tek bir yazı üzerinde sıralı olarak ifade edildiği belgeye deniliyor.
Yurt dışına gitmek için farklı ülkelerin konsolosluklarına başvuran Türk vatandaşlarının pasaportlarında herhangi bir giriş-çıkış işlemi yoksa, ilgili konsolosluklar Pasaport Protokol Belgesi talep ediyor.
Pasaport Protokol Belgesi Nedir?
Konsolosluklar pasaportunda henüz herhangi bir giriş-çıkış hareketi olmayan Türk vatandaşlarından Pasaport Protokol Belgesi isteyerek, bu kişilerin pasaport geçmişlerine bakıyor.
İsim benzerliği, geçmişte yaşanan vize reddi ya da şüpheli durumların tespiti için vizeye başvuran kişinin geçmişte kaç pasaport kullandığı, hangi tarihler arasında hangi numaralı pasaportu taşıdığı bilgilerine bu belge üzerinden ulaşılıyor.
Şu anda 5. pasaportunuzu kullandığınızı varsayalım, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alacağınız Pasaport Protokol Belgesi’nde şu anki pasaportunuzla birlikte geriye dönük kullandığınız 4 pasaportunuzun numaraları, geçerlilik süreleri tek bir evrak üzerine yazılıyor.
Pasaport Protokol Belgesi Nasıl Alınır?
E-devlet üzerinden Pasaport Protokol belgesi alabilirsiniz fakat 01.06.2010 tarihi öncesine ait eski pasaportlarınız varsa e-devlet üzerinden bu tarihden önceki pasaportlar görünmediğinden en yakın Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden temin etmeniz gerekmektedir.
Aşağıdaki linkten E-devlet üzerinden Pasaport protokol belgesini alabilirsiniz
https://www.turkiye.gov.tr/nvi-protokol-belgesi-sorgulama
Pasaport Protokol Belgesi 23 Kasım 2005 tarihinden 30 Mart 2018 tarihine kadar Türkiye‘nin her yerinde, ilçe emniyet müdürlükleri pasaport büroları tarafından talep halinde başvuru sahibine veriliyordu. Ancak pasaport ve ehliyet başvurularının Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredildiği 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren pasaport protokol belgeleri de bu kurum tarafından verilmeye başlandı.
Nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaportun aslı ve bir fotokopisi ile nüfus müdürlüğünde verilen matbu bir dilekçeyi doldurarak Pasaport Protokol Belgesi talebinde bulunulabiliyor. Şahsen başvuramayan ve belgesinin bir başkası tarafından alınmasını isteyenlerin noter aracılığı ile vekaletname düzenleyerek vekaletini verdiği kişi aracılığı ile belgesini alması mümkün. Belge başvuru yapılan iş gününde (aynı gün) teslim ediliyor.
Başvuru yapmak üzere il ya da ilçe nüfus müdürlüklerine gitmeden önce nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport fotokopisinin yanınızda götürülmesi zaman kaybının önlenmesi için gerekli.